Zelf terug naar Nederland rijden
Uiteraard is het het leukste om zelf met de nieuwe auto naar huis te rijden. Over de heerlijke Duitse Autobahn. Het eenvoudigste is het om een extra persoon naar de verkoper te rijden en dan met 2 auto's terug te rijden. Als dat niet lukt, is het openbaar vervoer een optie. Duitsland heeft een goed trein net met de ICE (Hogesnelheidstrein) en is heel Duitsland redelijk snel bereikbaar. Het kostenplaatje is daar overigens wel naar. Voor het plannen van de rit werkt de google maps routeplanner op de telefoon erg goed.
Het kan ook een optie zijn om met een huurauto de nieuwe auto op te gaan halen. Bij sommige verhuurders kan een huurauto op een andere plaats worden ingeleverd dan hij opgehaald is. Enkele reis dus. In Duitsland bied Europcar deze service aan. Een kleine Volkswagen voor 1 dag met onbeperkte km kost bij Europcar ongeveer 80 euro.
Exportkenteken / Ausfuhrkennzeichen
Om de nieuwe auto terug te kunnen rijden naar Nederland moeten er kentekenplaten op. Deze zitten niet standaard bij de auto, aangezien in Duitsland een kenteken persoonsgebonden is. Op het moment dat een auto op naam wordt gesteld in Duitsland wordt de auto voorzien van nieuwe kentekenplaten. Dat is echter niet van toepassing als de auto mee naar Nederland gaat. Daarvoor is een export kenteken met verzekering nodig. Daar kan de verkoper mee helpen. Met dat kenteken mag je rijden tot de grens.
Mocht de verkoper geen Export kenteken kunnen (of willen regelen), dan moet dat zelf gedaan worden. Dat kan alleen bij het Strassenverkehrsamt van het Kreis waar de auto gekocht is. Dus is de auto gekocht in Hamburg, dan kan dit niet in Berlijn. Het moet met een faktuur worden aangetoond waar de auto gekocht is. Voor het aanvragen van het export kenteken moet de auto mee. Het Strassenverkehrsamt moet namelijk het chassisnummer controleren. Let er ook op dat de TUV en AU nog geldig moeten zijn gedurende de geldigheid van het exportkenteken! De verzekering die bij het exportkenteken zit is in heel Europa geldig, dus ook Nederland.
De volgende documenten zijn nodig:
- Geldig identiteitsbewijs van de toekomstige eigenaar of een paspoort met een uittreksel van de Burgerlijke Stand.
- Tüv en AU bewijs
- De autopapieren (Fahrzeugbrief, Fahrzeugschein of Zulassungsbescheinigung Teil I und Teil II)
Om de auto mee te kunnen nemen naar het Strassenverkehrsamt, zijn er een paar mogelijkheden. Als de verkoper een handelaar is, zijn "Rote Nummer" (handelaarskenteken). Als de verkoper een particulier is en de auto is nog aangemeld, kan er met de auto heen gereden worden. Is de auto afgemeld, dan kan er met de oude kentekenplaten van deze auto (die dus als laatste kenteken op de papieren staan) via de kortste route naar het Strassenverkehrsamt gereden worden. Dit kan alleen mits je geldige verzekeringspapieren bij je hebt tbv het aanmelden. Als laatste mogelijkheid is er nog een Kurzzeitkennzeichen.
Het exportkenteken is een wit kenteken met een rood vlak waar de uiterste geldigheidsdatum op staat.
Naar huis rijden met Exportkenteken in Nederland
Als Nederlander mag er geen buitenlands gekentekend voertuig binnen Nederland bestuurd worden. Gebeurt dat wel, dan komt er bij controle een naheffing van de BPM, aangezien deze ontdoken wordt. Dit is namelijk een vorm van belastingontduiking (rijden zonder BPM te betalen). Aangezien het toch al de bedoeling was BPM aangifte te doen is dat geen probleem. Het is nodig om voor de start van de rit naar huis een vrijstelling voor het rijden met een buitenlands kenteken gedurende 2 weken aan te vragen. Dit kan online bij de belastingdienst.
Als er geen vrijstelling is aangevraagd kan er een controle door de politie of marechaussee komen, terwijl er met een exportkenteken gereden wordt. Als de bestuurder nog niet eerder daarvoor gecontroleerd is, dan wordt er een melding richting te belastingdienst gemaakt. Er wordt dan een een informatieformulier buitenlandse kentekens naar de bestuurder gestuurd. Is het niet de eerste keer, dan is er een probleem, wat in dat informatieformulier staat. Met het informatieformulier wordt de mogelijkheid de zaak te herstellen. Er zijn 3 mogelijkheden om te herstellen:
- het motorrijtuig alsnog in Nederland registreren en de bpm betalen
- binnen de gestelde termijn een vrijstellingsvergunning aan vragen
- het motorrijtuig buiten Nederland brengen
Optie 1 is het traject wat je wilt volgen.
Rijden met Exportkenteken in Nederland
Er is wat verwarring over wat er toegestaan is met een exportkenteken. De regels insuïneren dat er gedurende 2 weken gereden mag worden met het exportkenteken. Volgens de politie mag met het exportkenteken op de dag van koop naar huis gereden worden. BPMberekenen.com adviseert met de nieuwe aanwinst rechtstreeks naar huis te rijden en er daarna niet mee te rijden tot de rit naar de keuring gaat. Hiervoor is het verstandig om een eendagskenteken van de RDW aan te vragen.
Verzekering
Wat verzekering betreft is de auto WA verzekerd met export kenteken. Voor een All Risk verzekeren kan er contact worden opgenomen met de eigen verzekeraar en deze op chassisnummer te verzekeren. Het export kenteken zijn witte platen beginnend met het kreis van de verkoper (bijvoorbeeld EU voor Euskirchen) met daarna een nummer. In de hoek zit een rood vlak met nummers. Dat is de datum tot wanneer het kenteken geldig is. Er bestaat ook een zelfde kenteken met een geel vlakje, dat is een Duits 5 dagen kenteken. Deze is goedkoper, maar en is alleen voor Duitsers bedoeld. Deze dus beter niet gebruiken.
Autotransporter/Autoaanhanger
Een andere mogelijkheid om je auto op te halen is met een autoambulance. Gewoon een kwestie van auto erop, vastzetten en gaan. Er zijn dan geen grensformaliteiten.
Wat betreft het kenteken, deze zou door de verkoper afgemeld moeten worden. Daarvoor moet de eigenaar met de kentekenplaten en de autopapieren naar het strassenverkehrsamt. Daar wordt de auto afgemeld, waardoor er geen wegenbelasting en verzekering door de verkoper betaald hoeft te worden. Strikt noodzakelijk is dit niet. Als de auto incl. de kentekenplaten en papieren meegenomen wordt, dan wordt de auto pas in Duitsland afgemeld, nadat de auto een NL kenteken heeft gekregen en de RDW dit heeft doorgegeven aan Duitsland. Het is dus vooral voor de verkoper beter de auto afgemeld mee te geven.
Andere mogelijkheden
Verder kan auto thuis gebracht worden, bijvoorbeeld door BPMberekenen.com. De auto wordt dan met een autotransporter opgehaald thuis afgeleverd.
Truukjes om met het oorspronkelijke Duitse kenteken naar huis te rijden worden afgeraden. Dit kenteken is niet geldig in Nederland voor Nederlanders. Ook het aan de grens monteren van geleende groene handelsplaten wordt afgeraden. Dit is misbruik van het handelskenteken en dat kan voor de kentekenhouder gevolgen hebben.