Naar aanleiding van een discussie die (heel erg) vaak gevoerd wordt over het kurzzeitkennzeichen (gele stukje) en de geldigheid er van in Nederland. Kort gezegd, is een kurzzeitkennzeichen in Nederland NIET geldig. Het risico wat genomen wordt bij gebruik, is gestopt te worden en niet meer verder mogen rijden, plus een boete van 400 euro. Maar waarom zit dan zo?
Binnen Europa is afgesproken dat alle landen elkaars kenteken erkennen als geldig kenteken. Er zijn daarbij echter wel eisen gesteld aan het kenteken en de papieren. Aan de eisen van de papieren voldoet het Kurzzeitkennzeichen niet. Met name omdat deze te verkrijgen is zonder vastlegging van autogegevens (blanko kenteken). Daarmee zou iedere auto van een (tijdelijk) geldig kenteken kunnen worden voorzien. Voor Duitsland is dit echter geen probleem, omdat Duitsland deze kentekens wel als dusdanig erkent, met het doel een afgemelde auto over de weg te kunnen vervoeren. Een afgemelde auto in Duitsland heeft namelijk geen kenteken meer.
Nederland heeft een situatie met veel onduidelijkheid gecreerd door een advies van de minister het kurzzeitkennzeichen wel te accepteren. De politierichtlijn er is om hem niet te accepteren. De RDW geeft aan geen reden te zien een Kurzzeitkennzeichen te accepteren. De douane die aangeeft nooit Nederlanders met een niet Nederlands kenteken te accepteren.
Er is inmiddels in een tweetal rechtszaken uitspraak door de rechter gedaan. Deze rechter heeft aangegeven dat volgens de wet het Duitse kurzzeitkennzeichen inderdaad niet in Nederland geldig is. Daarmee is de hele discussie duidelijk en kan eenieder voor zichzelf besluiten dit risico al dan niet te nemen. BPMberekenen.com raad het af.....
Wat nodig is om naar Nederland te kunnen rijden is dus het Ausfuhrkennzeichen (exportkenteken):
"Ausfuhrkennzeichen mit internationaler Zulassung Häufig werden Fahrzeuge in Deutschland gekauft und anschließend ins Ausland gebracht. Bei einer Zulassung des Fahrzeuges verbleiben die deutschen Fahrzeugpapiere und die Kennzeichen im Ausland. Dann ist eine nachträgliche Abmeldung in der Bundesrepublik Deutschland nicht mehr möglich.
Vermeiden Sie es daher, ein noch zugelassenes Fahrzeug zu verkaufen. Wenn Sie wissen, dass ein Fahrzeug exportiert werden soll bzw. wenn Sie selbst den Export vornehmen möchten, melden Sie es vorher ab und beantragen gegebenenfalls die Zuteilung von Ausfuhrkennzeichen und eine Internationale Zulassung.
Damit haben Sie die Möglichkeit, das Fahrzeug innerhalb einer zuvor festgelegten Frist von zwei bis vier Wochen zu exportieren."
Het komt er op neer dat een export kentkeken speciaal is voor het uitvoeren van een auto. Het voordeel voor de verkoper is dat die de auto af kan melden, aangezien de papieren daarvoor in Duitsland blijven. Het voordeel voor een verkoper is dat een kurzzeitkennzeichen goedkoper is dan een exportkenteken en ach, als er problemen zijn is dat toch gewoon de zorg van de koper......
Overigens, bij gebruik van een Duits kenteken altijd voor de zekerheid een vrijstelling voor kortstondig gebruik aanvragen bij de belastingdienst!