AMSTERDAM -  Een Nederlandse vrouw die met een geleende Duitse auto nog geen dertig minuten op de wegen reed, heeft van de fiscus een belastingaanslag gekregen. De Nederlandse gebruikte de auto om snel nog een medicijn voor haar vriend, de eigenaar van de auto, op te halen.

De Belastingdienst vindt dat ze de auto importeerde. Pal over de grens werd zij geflitst en kreeg meteen een gepeperde rekening van de fiscus in de bus.

De vrouw was woedend over de kosten voor haar spoedritje. Bij de rechter kreeg de Belastingdienst echter gelijk: iedereen die in Nederland kort of lang met een auto over de openbare weg rijdt, moet over de cataloguswaarde bpm betalen, de belasting op personenauto’s. De hoogte van de heffing – afhankelijk van de cataloguswaarde en bouwjaar – is geheim gehouden.

De vrouw ging hogerop en kreeg alsnog steun van het gerechtshof Den Bosch. Dat vindt nu dat de fiscus alleen belasting mag heffen als de Duitse auto langdurig in Nederland wordt gebruikt.

Een half uurtje is volstrekt onvoldoende voor een bpmaanslag, aldus het hof.

Door de vrees voor een nieuwe rekening, wordt de vrouw volgens deze rechters bovendien „zeer ernstig” belemmerd om vrij door Nederland te reizen. Die belemmering is in strijd met Europese verdragen.

Het gerechtshof schrapt de hele aanslag.

De uitspraak kan volgens belastingexperts betekenen dat meer opgelegde aanslagen voor Nederlanders met Duitse en Belgische auto’s in het grensgebied worden vernietigd.

bron: http://www.telegraaf.nl/overgeld/rubriek/belastingen/3010438/__Bpm-aanslag_na_half_uurtje_rijden__.html?p=23,2

noot BPMberekenen:

Dit klinkt als een typisch telegraaf verhaal, waarvan de feiten niet kloppen. Hoe kan iemand geflitst worden (van achteren) in de auto van een ander en dan een gepeperde rekening thuis krijgen? Er zou dan hooguit een snelheidsovertreding naar de eigenaar zijn verstuurd. Zodra de uitspraak openbaar is, zal ik hier meer info toevoegen.