Wanneer een nieuwe auto (of een gebruikte in geval van invoer) in Nederland op kenteken wordt gezet, dan moet er BPM afgedragen worden. Het was altijd zo dat deze belasting in de staatskas terecht kwam en daar bleef. Dat is echter in 2006 veranderd. Auto's die een 1e tenaamstelling hebben vanaf 16 oktober 2006 komen in aanmerking voor gedeeltelijke teruggaaf van de betaalde BPM.
Voorwaarden teruggaaf
Aan het verkrijgen van de teruggaaf zitten enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Als je aan die voorwaarden niet voldoet vervalt de mogelijkheid van teruggave.
De auto moet een 1e tenaamstelling hebben van 16 oktober 2006 of nieuwer. Een auto met als 1e tenaamstellingsdatum van 15 oktober 2006 komt dus NIET in aanmerking voor BPM teruggave.
De auto moet geexporteerd worden naar een EU land of Noorwegen, Liechtenstein of Ijsland. Bij export naar bijvoorbeeld Canada is er geen mogelijkheid tot teruggave, aangezien Canada geen EU land is.
De auto moet in het buitenland een registratie krijgen, welke bij de douane overlegd moet kunnen worden. Hiervoor wordt een Duits kurzzeitkennzeichen soms ook geaccepteerd.
De laatste voorwaarde is dat de auto in een rijdbare staat moet worden geexporteerd. Het voertuig mag dus in het kentekenregister geen melding hebben van bestemd voor sloop, of een WOK melding (Wacht Op Keuren, auto met schade waarvan de politie het kenteken heeft ingenomen).
De auto mag niet geexporteerd worden als deze binnen 12 maanden weer ingevoerd word.
Toch BPM terug bij export buiten EU
Het kan voorkomen dat een auto geexporteerd wordt naar een land wat buiten de EU ligt. Dan zou er geen gebruik gemaakt kunnen worden van de teruggave regeling. Er is een klein achterdeurtje waardoor het toch mogelijk is een deel BPM terug te ontvangen. Het is namelijk mogelijk om de auto eerst naar een EU land te exporteren (bijvoorbeeld Duitsland of Belgie) en vervolgens naar een ander land ver weg.
Hoe bereken ik de teruggave?
Hiervoor kun je het beste onze BPM export calculator gebruiken. Daarmee bereken je de betaalde BPM van auto's die nieuw in Nederland verkocht zijn. Voor auto's die gebruikt ingevoerd zijn kun je het beste contact opnemen met de RDW. De reden hiervoor is dat die BPM niet te berekenen is. Ook komt de werkelijk betaalde BPM dan niet overeen met wat op het kentekenbewijs staat.
Wat moet ik doen voor teruggaaf
Allereerst moet de auto bij de RDW als geexporteerd worden aangemeld. Vervolgens moet het formulier Teruggaaf BPM bij export ingevuld worden. Dat dient binnen 13 weken na export te gebeuren.
Waarom zou ik exporteren?
Het is allemaal leuk en aardig dat exporteren, maar waarom zou ik? Doordat er in Nederland de BPM betaald moet worden hebben we een andere manier van afschrijven dan in de land om ons heen. Het klinkt misschien raar, maar onze auto's zijn goedkoop. Als voorbeeld een Volkswagen Phaeton (vooral auto's met veel afschrijving zijn hiermee gebaat). Deze auto kostte nieuw ongeveer 100.000 euro. Hier is oorspronkelijk 27.750 euro BPM voor betaald. Gezien de leeftijd wordt er 31% van de BPM afgeschreven. Daarmee bedraagt de teruggave ongeveer 19.000 euro.
Aangezien deze auto te koop staat voor 50.000 euro, zou de auto zonder BPM slechts 31.000 euro kosten. Een verglijkbare Phaeton kost in Duitsland ongeveer hetzelfde. Dat houd in dat je je auto in heel Europa kunt verkopen. Vooral voor een speciale auto waarvoor in Nederland een kleine markt bestaat zou dat op termijn wel eens een aardig voordeel kunnen opleveren.